AltvinTUR

Pelerinaj Manastirea Lupsa – Sub Piatra

Tg Mures – Moldovenesti – Salciua de Jos – Manastirea Sub Piatra – Baia de Aries – Manastirea Lupsa – Abrud – Zlatna – Teius – Medias – Tg Mures

(traseu aprox. 385 km / dus – intors )

TARIF : 47 lei / persoana (dus – intors) – tariful este calculat pentru un grup format din 48 persoane

TARIF : 56 lei / persoana (dus – intors)- tariful este calculat pentru un grup format din 20 persoane

manastirea lupsa

 

Manastirea Lupsa  este una dintre cele mai vechi asezari monahale de pe Valea Ariesului intemeiata de calugarii care traiau in Tara Motilor. Biserica actuala din lemn dateaza din anul 1421, ctitor fiind boierul Stanislav.  Incepand din 1820  este desfiintata datorita presiunilor antiortodoxe, iar calugarii sunt alungati de autoritatile habsburgice.Pana in 1948 a fost folosita de greco catolici, dupa care redevine ortodoxa.

Manastirea Lupsa

Biserica manastirii cu hramul „Sfantul Mare Ierarh Nicolae„, construita din lemn de stejar , este considerata cea mai veche biserica de lemn din Transilvania. Are forma de nava si la inceput a avut numai altar si naos, iar in anul 1810 i s-a adaugat pronaosul si turla clopotnita. Dupa 1993 biserica a fost renovata fiind tencuita in interior si pictata.

http://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/mitropolia-clujului-albei-crisanei-maramuresului/manastirea-lupsa-68072.html

Biserica de lemn Sub Piatra -  Sub Piatră, – dateaza din anii 1797 avand hramul Cuvioasa Paraschiva si se afla pe lista monumentelor istorice , desi parohia nu poseda nici un act al declararii ei. Potrivit traditiei a fost construita pe locul unei bisericute mai vechi, distruta de generalul Bucow. Călugării de la Schit s-ar fi ascuns impreuna cu tot tezaurul manastirii, într-o peștera din Muntele Bedeleu. Biserica actuală a fost construită din lemn de brad  și acoperită cu șindrilă. În anii 1967 – 1968  credincioșii neștiind că este monument istoric, au acoperit șindrila veche, care începuse să putrezească, cu tablă zincată.

https://ro.wikipedia.org/wiki/Biserica_de_lemn_din_Sub_Piatr%C4%83

 

Request Info

 • “Indiferent ce se intampla, o calatorie iti ofera intotdeuna o poveste de spus.”

  Proverb ebraic
 • “Cel care pleaca intr-o calatorie nu este niciodata acelasi cu cel care se intoarce.”

  Proverb chinezesc
 • Un loc de vacanta în afara sezonului are întotdeauna ceva magic.”

  Max Von Sydow
 • Calatoria reprezinta, dupa parerea mea, o adanca nevoie de a vedea lumea, asemeni imboldului ce-l determina pe un vierme dintr-o mlastina irlandeza sa iasa la suprafata pentru a vedea luna atunci cand este plina.

  Lord Dunsany
 • Calatoresc foarte mult; urasc sa-mi fie viata intrerupta de rutina.

  Caskie Stinnett