AltvinTUR

Milano, capitala modei – atractii turistice

Milano obiective

 

Atractii turistice in Milano

Domul din Milano (Catedrala Santa Maria Nascente) se gaseste in Piazza del Duomo , fiind a III a biserica romano – catolica ca marime (depasita de San Pietro din Roma si Catedrala din Sevilla), avand o suprafata de 1200 mp si o capacitate de peste 40.000 locuri.

Constructia propriu zica a inceput in anul 1386, dupa demolarea alteia mai vechi,  la initiativa arhiepiscopului Antonio de Saluzzo in stil gotic tarziu cu specific mai mult francez decat italian, insa lucrarile s-au  finalizat abia in jurul anului 1892. Un impact asupra domului l-a avut si Napoleon Bonaparte care a ajutat la finalizarea lucrarilor, aici fiind incoronat ca si  rege. Napoleon are chiar si o statuie pe unul din cele 135 turle.

Domul este decorat cu peste 2000 de statui, cele mai vechi datand intre anii 1386 – 1447, altele din perioada secolului 15 – 18. Usile au fost sculptate de artisti diferiti intre anii 1840 – 1965 avand tematica diferita.

Turnul principal a fost impodobit in 1762 cu statuia policroma a Fecioarei Maria.

Piazza Duomo din Milano este cea mai importanta piata din Milano, aici gasindu-se Domul din Milano, Palatul Regal, Galleria Vittorio Emanuelle II, foarte multe magazine de lux si restaurante. Este situata in centrul orasului si aici se poate ajunge usor cu orice mijloc de transport.

Santa Maria delle Grazie  gazduieste capodopera  lui Leonardo da Vinci , „Cina cea de taina”, pictata intre anii 1495 – 1497. Constructia a inceput in anul 1466 si s-a incheiat in 1490, fla solicitarea  dominicanilor. Schimbari majore in arhitectura bisericii au fost facute de Ludovico Sforza care a dorit sa transforme biserica in mausoleu pentru familia sa.

Castello Sforzesco – dupa Dom, este principalul obiectiv care trebuie vizitat din Milano, adapostind in interiorul sau 12 mini – muzee si obiecte din perioada paleoliticului pana in anii 1950. Castelul a fost resedinta familiei de nobili Visconti din anul 1368, urmand sa fie restructurat cu ajutorul familiei de aristrocrati Sforza in anii 1450 (care l-a si adus in forma initiala). In perioada ocupatiei franceze, bastioanele in forma de stea ale castelului au fost daramate, iar la sfarsitul anilor 1800 se vorbea chiar de daramarea completa a acestui castel, insa cu ajutorul arhitectulului  Luca Beltrami piciorula  ramas neatins si adaposteste acum diverse colectii de arta ale orasului. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, castelul a suferit daune majore in urma bombardamentelor, si a trebuit sa fie iarasi restaurat pentru a fi adus in starea de astazi.

Castello Sforzesco gazduieste astazi Muzeul de Mobila, Muzeul de Arta Antica, Muzeul Intrumentelor Clasice, Colectia de Arta Aplicata, Sectiunile Egiptene si Preistorice ale Muzeului de Arheologie si Colectia de Tiparituri Achille Bertarelli. Cel mai important muzeu al castelului este insa Pinacoteca del Castello Sforzesco, care expune manuscrisul de la Codex Trivulzianus al lui Leonardo da Vinci, Rondanini Pietà de Michelangelo si Trivulzio Madonna de Andrea Mantegna.

Galleria Vittorio Emanuele II – situata in centrul orasului Milano, intre Dom si Teatrul Scala, construita intre anii 1860 – 1870. Galleria Vittorio Emanuele II este un alt monument pentru Regele care a unificat Italia, asa cum Roma are enormul sau monument Vittorio Emmanuele. Poate fi numit si mall de shopping, dar este unul foarte elegant. Tavanul aflat foarte sus este facut din domuri de sticla si fier. Galeria a fost proiectata de Giuseppe Megnoni care din pacate a murit chiar inainte de a se termina cladirea, in urma unei cazaturi de pe schele.  Datorita funtiilor multiple pe care le indeplineste, Galleria Vittorio Emanuele II, a fost supranumita camera vietii din Milano.

Muzeul National de Stiinta si Tehnica Leonardo da Vinci –  gazduieste o colectie  compusa din peste zece mii de piese, atat obiecte originale cat si machete sau modele, expuse intr-un spatiu de 23.000 de metri patrati. Muzeul  se numara printre cele mai importante muzee de tehnica si stiinta din lume. Cele 28 de sectiuni ale muzeului sunt impartite pe suprafata a trei cladiri separate: Cladirea Monumentala( care este o fosta manastire, dateaza de la  inceputul secolului 16); Cladirea Transportului Feroviar si Cladirea Transportului Aerian si Naval.

Cea mai importanta parte a muzeului este Galeria Leonardo unde sunt expuse o multime de masinarii din lemn si modele sau machete bazate pe proiectele lui Leonardo: masini zburatoare sau de razboi, modele de poduri si cladiri defensive, macheta orasului ideal si multe altele. Unele dintre machetele la scala mare sunt chiar functionale.

Cladirea Transportului Feroviar este una dintre cele mai impresionante parti ale muzeului. Este replica unei gari in stil Art Nouveau ce gazduieste un numar mare de locomotive cu motoare electrice si pe aburi.  Cladirea Transportului Aerian si Naval a fost infiintata in 1960 si este o parte interesanta a muzeului ce expune modele care prezinta istoria aviatica si 12 aeroplane si un submarin.

Tempio della Vittoria este un memorial din marmura inaugurat in 4.11.1928 la a 10a aniversare a lui Vittorio Veneto (batalie castigata de italieni in primul razboi mondial) si comemoreaza milanezii morti in timpul razboiului.

La Scala din Milano este una dintre cea mai importanta opera din lume,  dispune de un proaspat renovat auditoriu din catifea rosie. teatrul a fost construit intre anii 1776 – 1778 sub patronajul Mariei Tereza si proiectat de Piermarini, in perioada cand mare parte a nordului Italiei se afla sub stapanirea dinastiei de Habsburg. La Scala dispune  de un muzeu unde pot fi admirate exponate reprezentative pentru marii compozitori ai Italiei cum ar fi Verdi, Rossini, Puccini sau Toscanini.

Pinacoteca di Brera – este considerata cea mai frumoasa colectie de arta din Lombardia, initial fiind o colectie de tablouri pentru studentii de la Accademia di Belle Arti care se afla in aceeasi cladire. Pinacoteca di Brera are  lucrari de arta de o importanta deosebita printre care se numara lucrari ale lui Andrea Mantegna, Giovanni Bellini, Piero della Francesca, Donato Bramante si Caravaggio.

Stadionul Giuseppe Meazza – San Siro din Milano –  este cel mai mare stadion din Italia, cu o capacitate de peste 80.000 locuri, iar design-ul sau distinct il face foarte usor de recunoscut.

Request Info

 • “Indiferent ce se intampla, o calatorie iti ofera intotdeuna o poveste de spus.”

  Proverb ebraic
 • “Cel care pleaca intr-o calatorie nu este niciodata acelasi cu cel care se intoarce.”

  Proverb chinezesc
 • Un loc de vacanta în afara sezonului are întotdeauna ceva magic.”

  Max Von Sydow
 • Calatoria reprezinta, dupa parerea mea, o adanca nevoie de a vedea lumea, asemeni imboldului ce-l determina pe un vierme dintr-o mlastina irlandeza sa iasa la suprafata pentru a vedea luna atunci cand este plina.

  Lord Dunsany
 • Calatoresc foarte mult; urasc sa-mi fie viata intrerupta de rutina.

  Caskie Stinnett